Hvor ofte og i hvor lang tid skal jeg træne med min EPI-NO?

Det anbefales at benytte EPI-NO til 5-10 minutters bækkenbundstræning hver dag i hele graviditeten, og i de sidste 3 uger op til fødslen yderligere 10 minutters udvidelsestræning.

Kan jeg begynde at træne med EPI-NO tidligere, for at opnå bedre resultater?

Du opnår de optimale resultater af din EPI-NO udvidelsestræning i de sidste tre uger op til fødslen. Påbegynder du træningen tidligere, bør dette ske under vejledning af din læge eller jordemoder.

Kan jeg nøjes med at lave udvidelsestræning

Det er vigtigt at du træner bækkenbund 5-10 minutter inden din udvidelsestræning, da knibetræningen også bidrager til at varme vævet op.

I brugsanvisningen står der, at jeg skal ligge på ryggen og træne. Er det nødvendigt?

Nej. De fleste foretrækker faktisk at ligge på siden, når de træner. Det vigtige er, at du er afslappet, når du træner.

Kan træning med EPI-NO efter fødslen fremme heling af bækkenbunden?

Ja. Bækkenbundstræning med EPI-NO virker mere effektivt end knibeøvelser, og derfor vil du hurtigere få styrken tilbage i din bækkenbund.

Kan EPI-NO ’over strække’ vagina?

Nej, tværtimod. Ved gradvist at strække mellemkødet, er det muligt at undgå fødselsskader på bækkenbunden. Bugvæggen strækker og udvider sig gradvist i løbet af din graviditet, mens mellemkødet kun har få timer til at gøre det samme. Træning med EPI-NO forbereder bækkenbundsmusklerne og mellemkødet på det stræk en fødsel kræver, og hjælper samtidig din bækkenbund til en hurtigere heling efter fødslen.

Kan jeg bruge EPI-NO hvis jeg har født før?

Ja. EPI-NO træning stimulerer blodcirkulationen i bækkenbundsområdet og styrker musklerne. Dette kan gøre eventuelt arvæv mere fleksibelt og nemmere at strække. Hvis du har lokal smerte og ubehag bør du kontakte din læge eller jordemoder, inden du starter.

Kan jeg sætte fødslen i gang ved at træne med EPI-NO?

Nej. I kliniske forsøg er der ikke indikationer for at træning med EPI-NO medfører tidlig påbegyndelse af sammentrækninger eller for tidlig fødsel.

Indeholder EPI-NO hormonforstyrrende stoffer?

Nej. EPI-NO er godkendt som medicinsk udstyr, og ballonen er udført i medicinsk silikone, som er uden hormonforstyrrende stoffer.

Er der risiko for infektion?

Hvis enheden er rengjort og desinficeret i overensstemmelse med brugsanvisningen, er der ingen øget risiko for infektion. Det er vigtigt, at du ikke deler din EPI-NO med andre.

Kan ballonen springe?

Hver ballon er blevet testet op til størrelsen af ​​en fodbold. Ballonen består af medicinsk silikone og skal behandles forsigtigt – pas på med skarpe negle eller lignede.

Kan jeg få skader ved at træne med EPI-NO?

Som ved al fysisk træning, bør du ikke overanstrenge dig. Når du træner med EPI-NO, skal du mærke et stræk, ligesom når du strækker andre muskler ud eks. efter sport, men det må ikke gøre ondt.

Hvor langt ind i vagina skal ballonen indføres?

Halvdelen af ballonen skal indføres i vagina. For at forhindre ballonen i at blive trukket for langt ind i vagina, kan du holde fast i den del af EPI-NO’en, der er placeret uden for skeden. Det vil tage kun to eller tre træninger for dig at bestemme den optimale position af ballonen for dig.

Hvilken slags glidecreme skal jeg bruge sammen med EPI-NO?

Du skal bruge en vandbaseret glidecreme, når du træner med EPI-NO. Vi har den vandbaserede glidecreme Sliquid Organics Natural i vores sortiment.

Det gør lidt ondt at tage EPI-NO ud efter udvidelsestræningen. Hvad gør jeg?

Det må ikke gøre ondt at træne med EPI-NO. Hvis det gør ondt at få ballonen ud, skal du tage så megen luft af ballonen (ved at åbne ventilen), at du kan få den ud, UDEN at det gør ondt. Hvis det gør ondt fordi dine slimhinder er lidt sarte og tørre, anbefaler vi, at du bruger vandbaseret glidecreme på ballonen, inden du fører den ind i vagina.

Jeg kan ikke finde Isopropanol 70 % til rengøring af ballonen. Er der et alternativ?

Ja, du kan bruge en anti-bakteriel rengøringsspray til silikoneprodukter. Du skal dog være opmærksom på at vælge et middel, der er fri for alkohol og skadelige kemikalier. Prøv fx Green renseskum, baseret på naturlige og skånsomme ingredienser.
PS: Vigtigt at skylle al skummet af ballonen, så det ikke generer slimhinden.

Mine træningsresultater er dårligere i dag end i går, hvorfor?

Dårligere resultater en dag kan skyldes, at du har været mere træt og anspændt. Der kan også være forskel på, om du træner med en udhvilet bækkenbund om morgenen eller en træt bækkenbund om aftenen.

Jeg kan ikke komme videre end 6 cm – hvad gør jeg?

Nogle gravide oplever at være “stuck” i et antal dage på samme størrelse af ballonen. Ofte forekommer det netop omkring 6 cm. Det kan være meget frustrerende, men du skal bare fortsætte din gode træning. Oftest vil man pludselig opdage at man er kommet videre. Du kan evt. prøve følgende råd:

  • Find en god sidestilling hvor du kan slappe så meget af som muligt. Eks som vist her med en pude mellem lårene og let bøjede ben:

  • Det kan være svært at møde en fornemmelse som er ny for kroppen. Prøv – når du udvider ballonen – at skelne mellem decideret smerte og ubehag fordi fornemmelsen er ny og intens.
  • Del evt. udvidelsestræningen op i nogle mindre serier med kun 3 minutter istedet for 10 minutter.

Kontakt os hvis du er bekymret og gerne vil høre mere om, hvad du kan gøre.