LIDT FACTS OM INKONTINENS EFTER FØDSEL
Ca. 30% af kvinder der føder vaginalt, vil 3 måneder efter fødslen være inkontinente – eller med andre ord .. have mistet evnen til at holde på vand, luft og/eller afføring.
Et år efter fødslen er tallet oppe på 40% ifølge studie.
Har du født ved kejsersnit, kan du opleve inkontinens pga. den belastning og forandring, som bækkenbunden har været under i graviditeten.
Skader på bækkenbunden
Bækkenbundsmusklerne sørger normalt for, at vi kan holde på urin, luft og afføring. Hos kvinderne udgør bækkenbundsmusklerne desuden en ”hylde”, som underlivsorganerne ligger på.
Det er normalt at få mindre bristninger i skedeåbningen i forbindelse med en vaginal fødsel. Nogle får bristninger i bækkenbundsmusklerne. Få kvinder brister i endetarmens lukkemuskler eller får forstrækninger i skedevæggene eller af nerveforsyningen til bækkenbunden.
Når det sker, kan du opleve, at du ikke kan knibe så kraftigt som før eller at dit knib kommer for sent, så du ikke når at lukke til i tide.
Skader på skedevæggene og bækkenbundsmusklerne kan også medføre, at underlivsorganerne begynder at synke nedad og du oplever en tyngdefornemmelse nederst i skeden (prolaps).
Det er vigtigt, at du oplever, at du heler godt, hvis du er blevet syet efter fødslen. Opsøg derfor din jordemoder eller egen læge, hvis du oplever problemer med din heling eller din knibefunktion.
EFFEKTIV HJÆLP MOD INKONTINENS
Gode råd hvis du oplever inkontinens efter fødslen:
- Bliv tjekket af en læge eller fysioterapeut med speciale i underliv
- Træn din bækkenbund stille og roligt, men dagligt, lige efter fødslen. Og speed din træning op med hjælpemidler fra uge 6
- Pas på dit underliv, så generne ikke bliver værre
- Følg evt. et træningsprogram for bækkenbunden.
BLIV TJEKKET AF EN EKSPERT
Hvis du oplever inkontinens og bliver ved med at lække på trods af knibetræning, anbefaler vi, at du beder din læge om en henvisning til en gynækolog eller en gynobs fysioterapeut (en fysioterapeut med speciale i problemer i bækkenområdet). Eksperten vil mere præcist kunne undersøge og fortælle dig, hvor du evt. har svagheder i bækkenbunden og hvordan disse kan afhjælpes.
Eksperten vil også tjekke
- for arvæv, der kan hæmme bækkenbundens funktion
- om du er overspændt i bækkenbunden, så du først skal lære at spænde af
- om der er nedfald/prolaps.
TRÆNING MED HJÆLPEMIDLER GØR DET NEMMERE OG SJOVERE
De første 6 uger efter fødslen træner du knib uden hjælpemidler – se mere om dette her.
Fra 6 uger efter din fødsel kan du speede din knibetræning op med hjælpemidler.
Bækkenbundstrænere gør din træning nemmere og mere effektiv. På den måde er du sikker på at få et hurtigere resultat, hvilket også er ret motiverende for den videre træning.
Vi anbefaler træning med biofeedback og/eller træning med vibrationer.
- Et biofeedback apparat viser dig, om du har fat i bækkenbunden, når du kniber. 2 ud af 3 træner nemlig forkert.. og det kan være særligt svært at “finde” bækkenbunden igen efter en fødsel, hvor du kan være lidt følelsesløs. EPI-NO er et biofeedback apparat, der anbefales af gynækologer og gynobs fysser. Læs mere her.
- Vibrationer genskaber kontakten til bækkenbunden og stimulerer muskelvæv og slimhinde i skeden, så du hurtigere genvinder styrken og stabiliteten. Vi anbefaler LUNA smart bead, der kun kræver 5 minutter af din tid morgen og aften. Læs mere her.
PAS PÅ DIT UNDERLIV
2 ting som du helst skal undgå er:
- Motion der presser dit underliv. Eksempelvis er løb en stor belastning for en allerede udfordret bækkenbund. Vi kan anbefale efter-fødsels-hold, hvor instruktørerne udover at give dig sved på panden, kan instruere dig mere om hvilken form for motion, der er god for dig og dit underliv.
- Du presser din bækkenbund, når du presser. Læs her om hvad du kan gøre mod evt. forstoppelse.
FØLG ET TRÆNINGSPROGRAM FOR BÆKKENBUNDEN
Hvis du har brug for inspiration til din træning og gerne vil have mere viden om dit underliv, kan vi anbefale dig at følge et digitalt træningsprogram for bækkenbunden som KNIBNU.dk.
DELTAG I KNIBNU.dk
– 21 knibedage der kan ændre dit underliv
KNIBNU.dk er Danmarks første digitale knibebevægelse. Målet er, at give danske kvinder et sundt underliv ved at knibe. Og man skal ikke gøre det alene. På KNIBNU.dk får du helt gratis:
- øvelsesprogram over 21 dage, der er opbygget, så du får mest ud af træningen.
- hjælp til at huske træningen med daglige emails
- din egen profil med mulighed for at sætte egne knibemål
- saml knib og se dit samlede resultat efter 21 dage
- små tests mv.
- finurlige knibebidrag fra andre kvinder
- sundhedstips – med al det, du ikke vidste om knib, bækkenbund og underliv
Læs mere på www.KNIBNU.dk
PS: KNIBNU er ikke specielt udviklet til brug efter fødsel. Du behøver ikke at følge det slavisk, men kan bruge det som en uforpligtende inspiration til at få fat.
Lidt om træningen på KNIBNU.dk:
UGE 1 Udgangspunktet for at komme i gang med effektiv bækkenbundstræning er, at du og din bækkenbund forstår hinanden. I programmets første uge bliver I genintroduceret på 7 forskellige måder.
UGE 2 Nu skal der turbo på bækkenbundstræningen. I denne uge viser vi dig 7 absolut effektive bækkenbundsøvelser til en stærk og smidig bækkenbund.
UGE 3 Livet er mere end knibeøvelser, så her får du 7 øvelser, du nemt kan lave på farten. Og snart uden at skænke det en tanke. Der er jo ingen grund til, at din bækkenbund feder den, bare fordi du har et stramt program.