Brugerundersøgelse blandt 800 kvinder viser, at 93% vil anbefale EPI-NO til deres veninder.

 

Mange tusinde kvinder i andre lande har trænet med EPI-NO op til deres fødsel. I Danmark er den ikke så kendt endnu, men vi har samlet nogle danske anmeldelser, der måske kan inspirere til, at flere får lyst til at træne.

KRISTINA: ”Jeg er vældig tilfreds med mit udbytte af træningen med EPI-NO. Særligt følelsen af udvidelse og hvordan det føles at lade ballonen glide ud er vældigt godt for fødslen. Så kendte jeg følelsen og havde en god ”mestrings-følelse” inden fødslen. Under fødslen kunne jeg mærke hvor hovedet stod og træningen hjalp mig hen mod slutningen af fødslen hvor det hele skulle gå stærkt, på grund af navlesnorsomslyngning.”

 

NANNA, Jordemoder – 3. fødsel: “Der hvor jeg især ser epi-no som fantastisk er ift. når den pustes op og man derefter “føder” den. Det var totalt flash back til mine fødsler og jeg fik det sådan “nåååå ja, det er præcis dér det mærkes, når man føder”. Den fornemmelse kan ikke opleves på andre måder og den er så speciel”.

 

Jordemoder – 1.gangs fødende: “I slutningen af min pressefase hvor mellemkødet blev udspilet, kan jeg huske at jeg genkendte den smerte fra træningen, omend i noget kraftigere grad, og at det hjalp at jeg før havde haft den type smerte og vidste at det ikke var farligt og at jeg allerede havde været næsten så åben, som nu når jeg skulle føde”.

 

Jordemoder – 1.gangs fødende “Jeg kunne allerede efter få dage mærke forskel i styrke, hvormed jeg var i stand til at knibe. Desuden fik jeg bedre fornemmelse for, hvornår jeg spændte og slappede af i mine bækkenbundsmuskler, hvilket jeg altid har haft svært ved”.

 

Førstegangsfødende: “Det var en kæmpe lettelse at se mine fremskridt i ugerne op til min termin.  Til at begynde med kunne jeg “føde” EPI-NO’ens ballon med en diameter på 5,5 cm, og efter et par uger kunne jeg føde en ballon på 9 cm i diameter. Det gav mig en tro på at jeg ville kunne føde vaginalt uden at briste helt vildt eller blive klippet. Det gjorde mig lettet, og at jeg bare glædede mig til fødslen.
Min mand blev glad og lettet, da jeg fortalte ham jeg havde anskaffet mig EPI-NO for i ugerne op til fødslen at træne knibeøvelser og den sidste del af pressefasen. Han bakkede mig op i den daglige træning med EPI-NO, fordi han ønskede for mig at jeg undgik at briste under fødslen.
Under min fødsel var jeg mentalt afslappet og tryg, da jeg skulle presse min baby ud. Jeg vidste, at jeg nok skulle kunne det.
Jeg ville ønske for alle gravide at de blev tilbudt at træne med EPI-NO op til deres første fødsel, så de på forhånd ved at de godt kan.”

 

HEIDI: “Før fødslen brugte jeg EPI-NO til bækkenbundstræning og udvidelsestræning. Begge dele gav en god ro i forhold til at føle sig forberedt til den forestående fødsel og en stærk bækkenbund var bestemt også en hjælp i forbindelse med den konstante tissetrang jeg havde i den sidste del af graviditeten.”

 

Siri beskaaret

Siri og Tór

SIRI, andengangs fødende: “Fødslen gik rigtig godt – og jeg sprækkede stort set slet ikke. Fik bare en helt lille revne.
Om det er på grund af EPI-NO træningen kan jeg selvfølgelig ikke sige helt sikkert, men det hjalp mig uden tvivl! Med det mener jeg, at når hovedet var kommet så langt ned, at det strammede i hele underlivet, genkendte jeg følelsen – eller kroppen genkendte følelsen fra ballonen. Derfor føltes det ikke lige så ubehageligt og skræmmende, som det kan gøre, hvis man bare mærker hvordan alt giver sig – og frygten for at revne styrkes.
Kan jeg anbefale EPI-NO? Afgjort! Kan jeg garantere at du ikke sprækker? Nej, men jeg kan helt sikkert sige, at du lærer at slappe af, selv om alt i dig siger, at du skal arbejde imod. Det eneste som er lidt irriterende er, at du må ligge ned imens du træner, men på den anden side, så får du lidt tid hver dag, hvor du ikke kan gøre andet end at slappe af, og det må man have lov til, når man står til at eksplodere 😉

 

 

Jeg er allerede helt tosset med min EPI-NO 🙂

Tina, 31

 

LINDA er fysioterapeut og træner gravide. Hun valgte at prøve EPI-NO på egen krop i forbindelse med sin egen graviditet.
”Jeg ser to væsentlige fordele. Den ene fordel er, at jeg er blevet mere kropsbevidst omkring mit underliv (til trods for at jeg er uddannet inden for området). Det vil gavne mig under fødslen, da jeg har en fornemmelse af, hvordan jeg spænder og slapper af i bækkenbunden, jeg kender fornemmelsen af at mellemkødet udvider sig, så barnets hoved på ca. 10 cm i diameter kan komme ud. Jeg har mærket at “føde” ballonen, som jeg tror føles som at føde barnets hoved. Den anden fordel er, at jeg tror jeg mindsker risikoen for, at jeg sprækker eller bliver klippet i mellemkødet – men det vil tiden vise. Jeg glæder mig til fødslen og frygter intet. Jeg ved, det vil gøre ondt at føde, men jeg føler mig godt rustet. ”

 

PERNILLE er førstegangsfødende. Pernille skrev træningsdagbog. Læs her små udpluk:
Dag 1: ”Efter denne førstegangs-træning er jeg ikke afskrækket på nogen måde, men jeg tænker helt klart at jeg lige skal blive fortrolig med EPI-NO i løbet af de næste par træninger”
Dag 3: ”Tror lige at jeg mangler lidt i muskelstyrke førend jeg helt kan udføre øvelse med 10 sekunders interval.”
Dag 4: ”Det går fint med træningen. Jeg synes at kunne mærke at jeg har bedre styring med intervallerne og føler mig stærkere i muskulaturen”
Dag 6: ”Jeg synes at jeg er ved at få god tiltro til kødets elasticitet og god tro på, at det er mig, der aktivt styrer træningen. Jeg kan mærke at jeg langsomt bliver stærkere og at min styring bliver bedre. Jeg får rigtig meget ud af at fokusere og tænke på, at min krop er skabt til at kunne føde, og at det sagtens kan lade sig gøre at få et barn ud den vej. Jeg synes at det giver en kropslig selvtillid, som jeg håber vil komme mig til gode, når fødslen går i gang. ”
Dag 7: ”Ballonens diameter er 7 cm og jeg begynder at tro mere på at det godt kan lade sig gøre for mig at nå op på noget der tilnærmelsesvist svarer til babys hoved!”
Dag 8: ”Det går super fint med at træne bækkenbunden, jeg føler jeg har godt styr på det og oplever fremgang stille og roligt. Det er ikke noget jeg er bekymret for, tværtimod oplever jeg det mere som om at jeg i træningssituationen virkelig kan mærke hver en ting der sker i min krop.”
Dag 9: ”Jeg er meget tilfreds med den fremgang, der er sket siden jeg startede med EPI-NO’en. Jeg tager mig selv i at tænke at fødslen ikke må gå i gang endnu – jeg skal lige bruge en uge mere med træning 😉 Det er lidt fjollet for jeg har jo ikke indflydelse på tidspunktet!”
PERNILLES refleksioner: ”Udover at give en fysisk forberedelse og træning, har det fyldt meget for mig at jeg er blevet mere bevidst om min krop og har fået tiltagende tillid til at jeg kan presse et barn ud – og at dette godt vil kunne lade sig gøre uden at briste eller blive klippet i mellemkødet. Fornemmelse af spændingen i mellemkødet og ballonen der presses/glider ud, har også gjort mig langt mere tryg ved tanken om at briste. Dette forstået på den måde at jeg føler mig sikker på at jeg i så fald det sker, ikke vil briste mere end lige hvad nødvendigt er .Jeg er meget positivt overrasket over, hvor meget den psykologiske dimension fylder i forbindelse med træningen – jeg har i løbet af de lige knap 2 ugers træning opnået en væsentlig større tiltro til at min krop er indrettet til at føde, at den er parat og at jeg vil være i stand til at arbejde med smerterne og veerne.”

 

IBEN er særligt taknemmelig for træningen med EPI-NO. Læs her hvorfor:
“Jeg har været utrolig glad for den. Jeg kunne være 8-9 cm udviddet inden fødslen og fik meget ud af at mærke forskel på spændt og afspændt forneden. De tre trin var nemme. Jeg havde en fantastisk fødsel, fik ingen presseveer, men formåede alligevel at føde på kun 4 veer i uddrivningsfasen og samtidigt blot sprække minimalt (ikke i mellemkødet)- jeg kunne nøjes med kun 1 sting.
Jordemoderen (som var en “gammel rotte” i faget) roste meget og jeg har lovet at vise hende EPI-NO’en til efterfødselssamtalen. Jeg anbefaler den helt ublu til mine gravide veninder og tror min træning med den helt sikkert var med til, at gøre oplevelsen med at føde rigtig god. Man kendte ligesom fornemmelsen lidt. Desuden var det utrolig vigtigt at jeg kunne få den lille ud så hurtigt, da det viste sig at der var en uopdaget misdannelse, der gav hende problemer med at trække vejret (hun er Ok nu, men måtte opereres) Dvs. jeg tror faktisk at min erfaring fra EPI-NO’en har været med til at redde hendes liv og om ikke andet i hvert fald sørge for at hun ikke fik alvorlig iltmangel under fødslen og det er jo ikke så lidt af sådan en lille ballon. Godt den er kommet til Danmark.”