Mangel på søvn bliver ofte en ond cirkel, der er svær at bryde. Det er vigtigt, at du giver dig selv ro til at være træt. Der er mange ting, både fysiske og psykiske, der kan forstyrre din søvn. For eksempel uro i benene, tissetrang, rygsmerter, bekymring for fødslen, besvær med at vende sig i sengen. Det er helt normale forhold i en graviditet.

Men det er vigtigt at du føler dig stærk og udhvilet til fødslen. For at få så megen restitution og hvile som muligt, er der en del ting, som du kan prøve af for at få nogle bedre nætter. Så du har energi til at være aktiv også i den sidste del af din graviditet.

Sikre at du ligger så godt som muligt

Har du problemer med at ligge behageligt? Brug evt. ekstra puder til at støtte eks. mellem benene, bag ryggen eller under maven. Det er i øvrigt bedst at ligge på siden med bøjede ben. Det letter barnets pres på de store vener og forbedrer blodgennemstrømningen. bbhugme puden er særligt velegnet til at støtte gravide. Se video (desværre på engelsk) der viser, hvordan man kan bruge bbhugme puden, der også er god, hvis du har bækkensmerter.

Afspænding inden du går i seng

Magnesiumolie virker beroligende, muskelafslappende og forbedrer søvnkvaliteten. Magnesium optages bedst gennem huden. Vi anbefaler derfor Magnesium Bodybalm, der masseres ind i huden – evt. på ømme steder – en halv time før sengetid.

 

Undgå afbrudt søvn

Vågner du, når du vender dig i sengen, kan du overveje at bruge et Snoozle glidelagen.

Jeg plejer at omtale et glidelagen som guds gave til alle gravide kvinder, der har dårlig nattesøvn pga. af smerter.

Dorte Kildegaard, GynObs fysioterapeut.

 

Natte-tisseri bliver hyppigere, jo længere du er kommet hen i graviditeten. Jo større barnet bliver, jo mere presser det ned mod blæren, som så ikke kan være så fyldt som ellers. Du kan læse mere om dette her.

Luk lyset ude i soveværelset

Produktionen af det naturlige søvnhormon – melatonin – kræver fuldstændigt mørke. Du kan enten bruge mørklægningsgardiner (fås billigt hos IKEA) eller sove med en søvnmaske. Vi har fundet en lækker søvnmaske i silke fra Holistic Silk. Den er behagelig at have på og lukker alt lys ude.

Hvis du vågner og skal på toilettet midt om natten, er det bedst ikke at tænde lys. Det stopper din melatonin-produktion, så du har sværere ved at falde i søvn igen. Alternativt kan du bruge el-pærer, som blokerer det blå lys.

Få lys i løbet af dagen

Du kan bruge lysterapi til at mindske søvnproblemer. Hvis du har svært ved at falde i søvn, vil det hjælpe dig at få mere lys om morgenen. Hvis du vågner tidligt, kan det hjælpe med lysterapi om eftermiddagen. Ekstra lys får du ved at være ude i dagslyset – eller ved at bruge en lysterapi-lampe. Vi har fundet et lysvisir, som du kan have på – så du ikke behøver at sidde foran en lampe. Læs mere her.

Forkæl krop og sind med lavendel

Duften af lavendel er beroligende. Få din partner til at massere dig med lavendelolie. Eller du kan putte lidt lavendelolie bag ørene eller på pudebetrækket.

De fine søvnmasker fra Holistic Silk indeholder lavendel. Se dem her.

Få ro på bekymringerne

Hvis din søvn forstyrres af bekymringer om fødslen, er det en god idé at gå til fødselsforberedelse.

Til fødselsforberedelse får du viden om, hvad det er, der skal ske, og du får lært nogle øvelser, som kan hjælpe dig under fødslen. Desuden er der mulighed for at stille spørgsmål.

Det er også en god idé at tale med din jordemoder eller læge, hvis du er bekymret.

Endelig er der mange, der har glæde af at lave afslapningsøvelser eller høre beroligende musik.