TRÆTHED

Det er hårdt arbejde at være gravid og derfor kan du blive træt og udmattet. Trætheden er et signal fra din krop om, at du har brug for hvile.

Men trætheden kan også skyldes D3-vitamin mangel. Som det fremgår af følgende kilde, har 50 % af danske kvinder i den fødedygtige alder for lavt D3- vitamin niveau i dette land, hvor sol er en mangelvare.

Ud over træthed kan D3 vitamin mangel medføre en række andre gener. Bl.a. medfører D3 vitamin mangel mere end fordoblet risiko for spontan abort inden 12. uge. Det er resultatet af et studie fra syddansk universitet.

Derfor:
Få testet dit D3-vitamin niveau tidligt i graviditeten
.

Hvis dit niveau måles til under 50nmol/l, anbefales du at tage et tilskud af D3 vitamin og få lavet en kontrolmåling af dit D3 niveau 5 uger efter. Sundhedsstyrelsen anbefaler D3 tilskud på 10mikrogram/dag hver dag i hele graviditeten. Dette er muligvis utilstrækkeligt for at sikre et optimalt D3 niveau på 80nmol/l. Og med et for lille tilskud vil det tage lang tid at øge dit D3 niveau. Det er også godt for din baby, at du opbygger et fint D3 niveau under graviditeten, for så får den nyfødte tilstrækkeligt D3 vitamin i de første 2 uger i forbindelse med amningen.
Vi anbefaler, at du drøfter det med din læge. Medbring evt. følgende kilde til din læge.

Mere energi med lysterapi

Lysterapi giver mere energi. Kom ud i lyset eller invester evt. i en god lysterapi-lampe. Derudover ser det ud som om, at lysterapi også er effektiv mod depression. Dette kan du læse mere om herunder.

Oplever du problemer med at sove?

Læs råd om søvnproblemer

TUNGE TANKER/DEPRESSION

Ca. hver 10. gravid har symptomer på depression, men ofte slås de tunge tanker hen med, at det er midlertidige humørsvingninger, som nok forsvinder igen.

Ubehandlede depressioner hos gravide øger risikoen for komplikationer både hos fostret og under fødslen og kan være til stor skade for både mor og barn på længere sigt. Depression i graviditeten øger også risikoen for, at du får en fødselsdepression, når du har født og måske er endnu mere sårbar.

Omkring 1/3 af alle fødselsdepressioner starter allerede under graviditeten.

Derfor:
søg hjælp i graviditeten hvis du har mistanke om depression
!

Tal enten med din læge eller jordemoder om at du har det skidt – for jo tidligere hjælpen sættes ind, jo nemmere er det at få det bedre.

Depression kan skyldes en kombination af hormonændringer i kroppen, spænding, stress, træthed og ængstelse knyttet til fødslen. Den hurtige stigning i hormonniveauer i starten af ​​graviditeten kan forstyrre hjernens kemi og føre til depression.

Symptomerne er de samme under graviditet og efter fødsel:

Nedtrykthed, gråd, nedsat evne til at glæde sig, søvnløshed, træthed, spiseforstyrrelser, selvmordstanker og tilbagevendende tanker om død.

Alternativ hjælp

Mange gravide, der lider af depression, vil gerne afprøve alternativer til medicin. Tal med din læge eller din jordemoder om, hvilke muligheder der vil være gode for dig. Du kan evt. vende følgende med dem:

Lysterapi

Forskere er begyndt at udforske brugen af lysterapi mod depression i graviditeten, fordi man ønsker at finde sikre medicinfri behandlinger.

De første resultater er meget lovende. Et lille studie på gravide med depression viste klare forbedringer efter tre ugers lysterapi og endnu bedre efter fem uger.

Lysterapi kan være i den naturlige version (hvor man opholder sig meget ude i solen) eller med lysterapi-lamper. Med et lysvisir kan du få 20-30 minutters lys, mens du laver andre ting.

Mindfulness yoga og motion

Mindfulness yoga mod depression hos gravide er undersøgt og viser sig at være et effektivt alternativ eller supplement til medicinsk behandling.

Motion i form af gåture der giver lys og luft kan også lindre symptomer. Motion alene kan ikke helbrede depression men mange har glæde af at røre sig og oplever, at motion nedbringer stressniveau og skaber ro i kroppen.

Omega-3

Hvis du døjer med depression, skal du lytte endnu mere til rådet om at få rigeligt med omega 3-fedtsyrer under graviditeten. Et dansk studie af 54.000 kvinders kostindtag viste, at jo lavere indtag af omega-3 under graviditeten – jo højere risiko var der for, at kvinderne blev behandlet for depression med antidepressiv et år efter fødslen. Og flere studier viser en bedring af depression ved at indtage Omega-3 tilskud. Vælg en fiskeolie af høj kvalitet.

D3 Vitamin

Ud over at føre til træthed hænger D3 vitamin mangel også sammen med depression. Derfor: Få målt dit D3 niveau hos din praktiserende læge. Hvis dit niveau er under 50nmol/l, anbefaler vi, at du tager et D3 tilskud sammen med calcium og vitaminet K2 – især i vinterhalvåret, hvor vi mangler sol i dette land. Du skal være opmærksom på, at det tager nogen tid at opbygge et OK niveau. Det sker ikke fra dag til dag.
D3 vitamin er fedtopløseligt, så kroppen kan ikke absorbere det uden et fedtlag. Derfor kan det anbefales at tage et D3 vitamin, der er blandet med økologisk olie.

Et randomieret, kontrolleret studie offentliggjort i august 2016 konkluderer, at ”daglig indtagelse af 2000 IU (50mcg) D3-vitamin i slutningen af graviditeten medførte faldende depressions niveauer efter fødslen”.
Vi anbefaler, at du taler med din egen læge om, hvorvidt studiet har relevans for dig.

 

Mælkesyrebakterien Lactobacillus Rhamnosus

Ny forskning tyder på, at bakterier i tarmen påvirker din hjerne så meget, at det kan have betydning for dit humør, din energi og din hukommelse.

Tarmbakterier udskiller et væld af signalstoffer, f.eks. produceres størstedelen af kroppens lykkehormon serotonin i tarmen. Nogle af signalstofferne flyder fra vores tarm over i blodet og op til hjernen, hvor de påvirker vores tanker og humør. Mælkesyrebakterien Lactobacillus Rhamnosus er én af de bakterier, der er med til at forhindre depression. Den lever primært i vores mave og tyndtarm.
Du kan tage et tilskud af Lactobacillus Rhamnosus hvis din tarm er forstyrret i forbindelse med graviditeten.

Akupunktur og massage

Andre mindre undersøgelser viser, at akupunktur og massage også kan være gode bud på behandlinger, der kan lindre ved angst og lettere depressioner. Mange gravide beskriver stor glæde ved at modtage massage og akupunktur behandlinger i graviditeten.

Kilde:
Lactobacillus Rhamnosus: Illvid.dk