Dit venesystem, der transporterer blodet rundt, bliver udsat for dobbelt så megen belastning under graviditeten. I takt med at livmoderen vokser, øges presset på venerne i dit bækken og det hæmmer blodet i at cirkulere rundt. Det fører til hævelse i benene, uro og ømhed og kan især forstyrre den vigtige nattesøvn. Det øger også din risiko for åreknuder både i graviditeten og senere i livet.

 Trætte ben, hævede fødder, åreknuder
og øget risiko for blodpropper er typiske
problemer under en graviditet.
Til gengæld er der også rigtig mange ting
du selv kan gøre for at forebygge og lindre generne.
Vi har sammensat et program af 6 gode råd.

6 HÅNDPLUKKEDE RÅD TIL DINE BEN

Magnesium mod lægkramper.

Lægkramper og uro i benene kan skyldes magnesiummangel og studier* har vist, at tilskud af magnesium kan hjælpe.
Magnesium er et uskadeligt mineral, og du må derfor godt tage et tilskud, selvom du er gravid. Magnesium optages bedst gennem huden og derfor er det mest effektivt at anvende magnesiumolie eller Magnesium Bodybalm, som du masserer ind i de ømme lægge. Brug evt. magnesium lige før sengetid, så du mindsker lægkramper, når du skal sove.

 

Ved hævede ben er det vigtigt at få skabt flow/blodcirkulation, så væsken ledes væk fra benene. Det kan gøres på forskellig vis:

2 Placer benene højt når du sover.

En bbHugMe-pude kan placeres rundt om din krop, så den både støtter din ryg, skåner dit bækken og giver dig mulighed for komfortabelt at sove med løftede ben. Du kan se de mange anvendelsesmulighed for bbHugMe-puden her.

Effektiv selv-drænage.

Måske har du læst om GuaSha. En GuaSha sten bruges til massage, der sætter gang i lymfe -og blodcirkulationen. Med blide strøg løsner du effektivt spændte og anstrængte benmuskler. Strøgene virker stimulerende og leder generende væske væk. Der skal stryges op mod hjertet! Redskabet benyttes af jordemødre og fysioterapeuter, men kan også benyttes til selv-behandling.

4 Kompression der både mindsker væskeophobninger og cellulitis

Kompression lægger pres på venerne, så blodcirkulationen øges. Mange gravide har fortalt os, at de absolut ikke er gode venner med kompressions-strømpebukser. Man føler sig spærret inde, de er varme og svære at få til at passe over det hele.

Vi har fundet et alternativ, som både er behageligere og mere effektivt. Du kan bruge en kombination af panties og knæstrømper. Vi har fundet panties, der med et særligt 3D-vævet materiale giver både kompression og massage. De lækre panties reducerer væskeophobninger og forebygger cellulitis på lårene. What not to like 🙂 Dertil bruges knæstrømper, der giver kompression og massage ved ankler og lægge.

5 Lav venepumpe øvelser.

… ved enhver lejlighed: når du venter på bussen, børster tænder, eller ved anden fast praksis. Du vipper fødderne op og ned. Det øger blodcirkulationen. 10 seje vip pr. gang er nok.

NB: Det er vigtigere, at du gør det ofte, end at du gør det i lang tid ad gangen.

TIP: Sæt reminder på mobilen: Har du svært ved at huske vippene, anbefaler vi, at du sætter en reminder på din mobil.

6 Motioner!

Gå ture, tag en svømmetur og supplér med styrketræning, hvor du styrker benenes muskulatur. Det forbedrer blodcirkulationen og nedsætter risikoen for ophobning af blod i venerne. Hvis du synes, at det er svært at komme afsted – anbefaler vi, at du tilmelder dig et gravidhold – der findes mange gode tilbud. Og det er motiverende at vide, at andre venter at se én 🙂

 

Er du også hævet ved vulva så læs mere om dette her.

 

Kilder:
Sundhed.dk
Studie* af tilskud af magnesium.