Når dit barn vokser, presser det mod bækkenbunden og forringer blodcirkulationen. Det får blodet til at samle sig i årene, som derved udvides og kan føre til åreknuder i vulva, vagina og ved endetarm (hæmorider). De dukker oftest op i andet trimester omkring 5. måned og oftere i forbindelse med 2nd eller senere graviditet end under din første graviditet.

Generne kan gradvist blive værre og værre… Den gode nyhed er, at åreknuderne sjældent har betydning for din fødsel.
Som oftest forsvinder åreknuderne igen relativt hurtigt efter fødslen, med mindre de opstår under selve fødslen, når du presser dit barn ud. Her kan det øgede tryk nemlig få årene ved endetarmsåbningen til at svulme op, så der dannes hæmorider.

VIGTIGT: Jo værre ramt af åreknuder du er under din graviditet, jo større er risikoen for, at du kommer til at slås med nye åreknuder ved din evt. næste graviditet. Symptomer kan nemt komme igen ved de næste graviditeter men også (i mildere grad) i forbindelse med din menstruationscyklus, når den starter igen.
Så jo mere du gør for at støtte og aflaste nu og for at forebygge næste gang… jo bedre.

 

Vulva åreknuder

Symptomer på vulva åreknuder kan være:

  • Smerter i vulva området
  • Følelse af fylde eller tryk
  • Hævelse og ubehag – indvendig i vagina og/eller i kønslæber og mellemkød
  • Nogle gange synlige mørke hævede vener.. ligesom man kan opleve det ved åreknuder på benene. Du kan tage et spejl og kigge… bliv ikke forskrækket, det kan se lidt voldsomt ud, men forsvinder som oftest igen efter fødslen. Der kan være en enkelt mørk åre eller flere … forgrenede som rødder på en plante.

Bliv undersøgt af din læge eller jordemoder, hvis du oplever nogle af ovennævnte gener, så du får en diagnose og hjælp til lindring af generne.

 

Hvad kan du selv gøre?

Der er flere ting du kan gøre for at lindre og evt. hindre, at generne bliver værre:

 

Kompression

Kompression øger flowet og mindsker risiko for, at blodet samler sig i venerne.

Direkte kompression på området kan lindre smerterne og mindske hævelserne ved vulva eller i lysken. Du kan vælge et bælte med lyskestropper som BabyBellyBand eller en kombination af en kompressionstrusse til gravide og et CozyCompress bind, hvis du er meget hævet omkring vulva.

 

Bækkenløft

Du kan tage presset af venerne ved simpelthen at lægge dig ned og få hofterne lidt i vejret.

1 Læg en pude under hofterne. Hvis du har en bbHugMe pude, kan på bruge den under hofterne og som støtte op langs siderne af kroppen.

2 Styrk muskulaturen aktivt omkring bækkenet: Når du styrker musklerne omkring bækkenet og endetarmen, kan det være med til at forhindre, at venerne bliver klemt sammen. Dermed er der fri gennemstrømning af blod ved vulva og du mindsker risiko for udposninger.

3 Læg dig på ryggen og bøj benene. Sæt fødderne i gulvet og løft bækkenet/hoften op mod loftet. Løft op og ned nogle gange, og bevæg dig gerne fra side til side, så længe du ikke føler noget ubehag. Sænk bækkenet til gulvet og hvil. Gentag gerne øvelsen.

 

Kuldelindring

Når du har en chance for at ligge ned, kan du lindre yderligere ved at lægge noget koldt på vulva. Kulde giver både lindring og mindsker hævelserne. Der findes mange slags cold-packs på nettet. Du skal muligvis lægge noget stof imellem coldpack og huden, så kulden ikke bliver ubehagelig.

Alternativt: Hvis du har CozyCompress bind kan du spraye dem med troldhasselvand og putte dem i en plasticpose i fryseren. De giver en behagelig kulde og et blødt lindrende pres mod vulva.

 

Motion og yoga

Jo mere du bevæger dig jo bedre. Der findes også yoga-stillinger som er særligt velegnede til at skabe cirkulation og aflastning af bækkenet.

 

Akupunktur

Der er nogle meget stærke akupunkturpunkter, bl.a. på toppen af ​​hovedet, det kan hjælpe med at lindre smerte og tyngdefornemmelse samt øge blodcirkulationen i området.

 

Løfte maven og let presset

Babybellyband har decideret skulderstropper som tilbehør, der giver et fint løft af maven. Mange kompressionstrusser til gravide har indbygget ”mavehejs”.

 

Omvendt er der også ting, der kan gøre generne værre og derfor bør undgås:

Undgå forstoppelse

Forstoppelse vil øge det indre tryk i bækkenpartiet og mindske cirkulation. Læs mere om forstoppelse – eller rettere hvad du kan gøre ved forstoppelse her.

Undgå at stå for længe ad gangen

Undgå at løfte tunge genstande

 

Hæmorider – åreknuder ved endetarmen

Hæmorider er en slags åreknuder i endetarmen. Indre hæmorider er hæmorider, der sidder indvendigt, lige i den nederste del af endetarmen. Ofte kan de ikke mærkes, men der kan komme blod med afføringen. Udvendige hæmorider stikker ud fra endetarmsåbningen. Det er som regel dem, der giver anledning til balladen. De kan gøre super ondt. Der kan være en enkelt eller flere. De kan ligne små ærter eller nødder.

De kommer nemt igen, så når du er sluppet af med dem, gælder det om at forebygge, så de ikke kommer igen.

Symptomer på hæmorider kan være:

  • Hæmorider kan svie, kløe eller føles ”brændende”
  • De kan bløde lidt ved toiletbesøg, især hvis afføringen er hård og knoldet
  • Smerter ved endetarmsåbningen, især når du sidder
  • Smerter ifm. afføring

Bliv undersøgt af din læge eller jordemoder, hvis du oplever nogle af ovennævnte gener, så du får en diagnose og hjælp til lindring af generne. Som regel vil man ikke fjerne dem kirurgisk, mens du er gravid, så de skal tackles på anden vis.

Du kan få recept på hæmoridemiddel fra din læge. Men vi vil gerne lige pege på et par enkelte ”natur-metoder”, som kan prøves først – evt. suppleret med håndkøbspræparater.

 

Hvad kan du selv gøre?

Tjek punkterne nævnt under ”Vulva Åreknuder” ovenfor. Derudover:

 

Numse-bade

Varme numse-bade dulmer smerte og fremmer afføring. Dup dig tør, ikke gnubbe med håndklæde. Det irriterer yderligere.
Du kan købe et plastik-kar til toilet på nettet. Eller bruge engangsposer, der nemt ”monteres” på toilettet fyldes med vand, bruges og smides ud.

 

Troldhasselvand mod svie

Troldhassel virker astringerende (sammentrækker væv), mindsker irritation, brændende fornemmelse, hævelse og risiko for infektion.
Troldhassel kan duppes direkte på området eller sprayes på bind, der lægges i trusserne i 10-15 minutter et par gange om dagen. På nettet kan du også finde stikpiller med troldhassel til lindring af de indvendige hæmorider.

 

Sæt hæmoriden på plads

Sæt en finger på og skub den forsigtigt ind bag ringmusklen, fx mens du ligger på siden i sengen. Knib derefter sammen så længe du kan, så du holder den inde. Når hæmoriden sidder indvendig i tarmen, kan den nemmere tømme sig selv for blod. Det letter her og nu og kan holde hæmoriden væk et stykke tid. Om end den nok kommer igen.
PS: Brug kølemetoden nævnt ovenfor til at mindske hævelsen før du skubber hæmoriden ind – det gør det nemmere.

 

Toiletbesøg og intimvask

Gå når du skal og giv dig god tid. Udsætter man toiletbesøg, kan det lede til hård mave. Undgå at presse for meget eller for længe. Når man presser meget, kan det nemt føre til hæmorider.
Brug skylleflaske, som denne fra Momkind eller dub forsigtigt med toiletpapir med et pust troldhassel vand.
Der kan opstå små rifter og det er vigtigt, at der ikke går infektion i disse.

 

Har du også hævede ben, læs mere om hjælp til dette her.

 

Kilder:
Vulva åreknuder
Hæmorider